Balans werk en privé

Ondanks de crisis toch dicht bij jezelf blijven; is dat mogelijk??

Een thema dat ons vaak bezighoudt en waar we nu in de crisis weer keihard tegen aanlopen. Hoe de balans werk en privé onder druk komt te staan, kan voor ieder van ons verschillend zijn. Als je last hebt van een verstoring van je balans dan is het fijn om te begrijpen waar jij gevoelig voor bent. Vaak is het niet één verstorende factor, maar spelen een paar dingen tegelijk.

Wat is ‘de’ balans werk en privé?

Er bestaat niet één balans werk en privé. Elk mens kent zo zijn eigen balans. Sommige 30 gers die zeer ambitieus zijn, werken rustig 50 uur per week en voelen zich goed. Ze zijn op weg hun toekomst te realiseren. Anderen worstelen met 24 uur werken en voor kinderen zorgen. Weer anderen zijn >50 jaar en voelen de behoefte aan meer rust. Sommige 50 plussers beginnen aan een nieuwe uitdaging en zetten zich daarvoor 150% in. Dus balans is een hele persoonlijke zaak, afhankelijk van wie je bent en welke verwachtingen je van het leven als zodanig hebt.

Verstorende factoren

De economie
In crisistijden daalt het ziekteverzuim, omdat medewerkers onder druk staan om te presteren. Reorganisaties en ontslagdreiging maken dat mensen zich meer inzetten dan ze gewoonlijk zouden kunnen doen. Het korte verzuim verdwijnt en er komt langer verzuim voor terug. Als je als mens gevoelig bent voor sociale druk, kan het je overkomen dat je te lang doorgaat. Op tijd beseffen dat je teveel van jezelf vraagt is dan de kunst. De grote aantallen ZZP’ers zullen in toenemende mate getroffen worden door dit fenomeen. Immers zij moeten met lagere uurtarieven meer doen om te kunnen bestaan.

Persoonlijkheid
Volgens Jung kunnen we mensen in verschillende typen indelen. De MBTI helpt daarbij. De types die gewend zijn hun leven vooral te plannen voelen een druk en controlebehoefte om de planning die zij maakten te halen. Naarmate de druk van de organisatie groter wordt zullen zij als eerste merken dat er teveel van ze gevraagd wordt of dat zij van zichzelf te veel vragen. Ben je de perfectionist en kun je moeilijk loslaten, dan loop je eveneens in de val van steeds meer tijd besteden aan dingen die ook wel met minder aandacht afkunnen.

Overgang van studeren naar werken
De starters op de arbeidsmarkt komen in een situatie terecht waarin er voor hen 10 anderen aangenomen kunnen worden. Tijdelijke contracten zorgen voor onzekerheid op de langere termijn, waardoor ook bij hen de druk hoog kan oplopen. Immers heb je eenmaal een baan, dan wil je hem graag behouden. Tegen welke prijs? De overgang van het vrije studentenleven naar het keurslijf van een grote organisatie maakt aanpassingen nodig. Lukt het je om die switch te maken? Heb je je toekomstplannen helder?

De gevolgen van het nieuwe werken
Ook bij het nieuwe werken doen zich valkuilen voor waar niet elke medewerker mee om kan gaan. Bijvoorbeeld de medewerker die de verantwoordelijkheid die thuiswerken met zich mee brengt wel oppakt, maar de vrijheid niet neemt om NIET te werken. Zij werken avond aan avond en in de vakantie door en gaan aan hun eigen grenzeloosheid ten onder. Ook bij de invoering van het nieuwe werken is gebleken dat het korte verzuim afneemt, maar het langdurige verzuim toeneemt.

Wat kun je er aan doen om hoge stress en langdurige uitval te voorkomen?

Er zijn drie dingen die je kunnen helpen om je balans te bewaken:

  1. Je eigen doelen in het leven kennen
  2. Ken jezelf: wie ben je?
  3. Praktische zaken oplossen

Je eigen doelen in het leven kennen

Welke toekomstdromen heb je en wat moet je dan op korte termijn realiseren? Als je graag een toppositie in het bedrijfsleven wilt bereiken, weet je dat je er veel voor moet investeren. Je vrienden zullen dan minder tijd krijgen evenals je partner. Het is een investering in de toekomst die voor jou van grote waarde is en waar je met je partner over kunt overleggen.
Wil je graag op jonge leeftijd kinderen, zodat je vroeg ‘je handen vrij’ hebt, dan weet je dus dat je op korte termijn geen inspanningen voor je carrière kunt verrichten.
Wil je over vijf jaar een sabbatical dan moet je op korte termijn veel werken, zodat je kunt sparen voor je vrije tijd.
Zijn je vrienden en je partner erg belangrijk, dan zorg je ervoor dat je minder werkt en vrije tijd hebt om met hen door te brengen.
Als je weet wat belangrijk voor je is dan kun je ook weloverwogen tegen jezelf zeggen dat het is zoals het is. Immers niemand verplicht je om welke keuze dan ook te maken.

Ken je zelf: wie ben je?

Als je weet welke waarden je nastreeft en hoe je ze vorm kunt geven, kun je je leven beter sturen dan wanneer je ze niet kent. Het maakt je innerlijk rustiger en duidelijker naar de omgeving. Ben je een strakke planner, die zich altijd gehaast voelt, ga dan het tegenovergestelde oefenen. Ga met aandacht in het nu je dingen doen. Moeilijk maar is wel te leren.
Ben je de control freak, kijk dan wat je kunt delegeren. Ook al is het iets kleins en kijk of je van de ander kunt leren. Kijk naar de positieve kanten in plaats van naar wat er niet is.
Ben je de detaillist, probeer dan eens op hoofdlijnen naar je taken te kijken. Vind je het fijn om met anderen samen te werken en krijg je daar energie van; kijk dan eens wat er met je gebeurt als je ook tijd voor je zelf vrij maakt.
Wie je bent, beïnvloedt hoe je in het leven staat en welke verwachtingen je er van hebt. Naarmate je jezelf en je doelen beter kent wordt het makkelijker om met alle verwachtingen die ook anderen van je hebben om te gaan.

Praktische zaken oplossen?

Een open deur: delegeer wat je kunt delegeren! Als je dat tegen een perfectionist of een control freak zegt kijken ze je onthutst aan. Dan komt het niet goed! Je snapt het al, je persoonlijkheid speelt een grote rol in hoe je je leven inricht.
Degene die grote verwachtingen heeft van zijn carrière en weinig thuis is, zal moeten dealen met zijn partner. Hoe regel je je agenda’s, kinderen, taken, eigen hobby’s en ook nog tijd voor de relatie?
Praten is het devies. Maak duidelijk hoe je in het leven staat, meteen vanaf het begin. Kijk hoe je er samen vorm aan kunt geven en op elkaar kunt rekenen. Kinderopvang, oppas voor de avond (als je samen weg bent) zijn oplossingen die helpen om ook in je relatie balans te brengen. Kun je je kinderen loslaten en aan de verantwoordelijkheid van anderen overlaten?

Al met al is hoe je een goede balans in werk en privé realiseert, dus een complexe vraag. Afhankelijk van welke doelen je jezelf stelt en wie je bent, kun je praktische oplossingen bedenken. En als je er niet uitkomt kan een meer op de persoon gerichte coaching je ondersteunen bij het vinden of herstellen van je persoonlijke balans in werk en privé.

Vos~Boven Coaching for growth is sparringpartner voor professionals, managers en ondernemers bij de uitvoering van zakelijke doelstellingen. Persoonlijke en zakelijke groei is daarbij altijd ons uitgangspunt.

By |2018-09-20T14:09:26+00:00september 5th, 2018|Food for Growth|Reacties uitgeschakeld voor Balans werk en privé