Authentiek leiderschap: Wie ben ik en waarom doe ik dit?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de cruciale functie van leiderschap. Boeken vol worden er geschreven over hoe de leider zijn medewerkers het beste kan beïnvloeden en verleiden tot het bereiken van de juiste resultaten.

Trends in leren

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de cruciale functie van leiderschap. Boeken vol worden er geschreven over hoe de leider zijn medewerkers het beste kan beïnvloeden en verleiden tot het bereiken van de juiste resultaten.

Allemaal trends die gaan over wat de leider moet doen; hoe hij zijn medewerkers aanstuurt. Maar hoe gaat het met hemzelf? Hoe gaat hij om met zijn eenzaamheid; wie ondersteunt hem?

Vanuit de praktijk van coaching, counseling en therapie weten we dat als er te weinig zelfkennis is we ons vaak onvoldoende kunnen concentreren op de ander. In vakjargon praten we dan over processen die overdracht en tegenoverdracht heten. Alleen als je je als coach vrij hebt gemaakt van je eigen ‘ verleden’ kun je anderen succesvol begeleiden. Met andere woorden als je je authenticiteit hebt ontwikkeld.

Authentiek Leiderschap

Wat als we authentiek leiderschap van managers vragen? Natuurlijk hebben veel program-ma’s voor Management Development aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van managers. Maar zijn managers in het algemeen in staat om zoals we dat noemen Authentiek Leiderschap te ontwikkelen? In de huidige maatschappij waar normen en waarden niet meer automatisch zoals in de vorige eeuw worden bijgebracht, zijn steeds meer managers zoekende naar wie zij zijn en waar zij voor staan.

Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma van DSM vindt zichzelf geslaagd als zijn mensen hun authenticiteit kunnen ontwikkelen en hij ook zelf authentiek kan blijven (NRC 20 september 2008).

Zelfreflectie – coaching

Coaching is een manier van leren die past bij situaties waarin managers aan het twijfelen worden gebracht. Vaak geeft een verandering in de werksituatie, een nieuwe werkgever of een nieuwe rol aanleiding tot zelfreflectie.
Een ontdekkingsreis op zoek naar de eigen authenticiteit met behulp van de IJsberg van McClelland of de Logische Niveaus van Bateson helpt menig manager zijn leidinggevende rol op een bij hem passende manier in te vullen. Hij wordt vanzelf authentieker.

Niet alleen de manager zelf, maar de hele organisatie heeft baat bij authentieke leiders, die weten wie zij zijn, waar zij voor staan en hoe ze met anderen omgaan.

Vos~Boven Coaching for growth kan uw managers coachen in de ontwikkeling van Authentiek Leiderschap waardoor zijn/haar resultaten zichtbaar toe zullen nemen.

By |2018-09-20T14:10:39+00:00september 5th, 2018|Food for Growth|Reacties uitgeschakeld voor Authentiek leiderschap: Wie ben ik en waarom doe ik dit?